Solar Magazine-Conformiteitscertificaat omvormers zonnepanelen per 27 April 2021

2021-12-08 11:00:58 By : Ms. Ivy Liu

De ACM wijzigt op voorstel van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. Daarmee zijn nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumer per 27 April 2021 verplicht over een conformiteitscertificaat te beschikken.

Eigenaren van een elektriciteitsproductie-eenheid – zoals een installatie met zonnepanelen – zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Normen en certificering klaar Deze Europese verordening was held on April 27, 2019 in Van Klaht, the Netherlands. Installation equipment mould energy equipment moeten sinds die datum voldoen aan strengere technische eisen om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. Voor kleinere installaties van het type A – waaronder ook zonnepaneelinstallaties bij consumer – besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het voorjaar van 2019 de handhave van de RfG met 2 jaar uit te stellen tot 2012 Redtiger bestellen tot Markt ) certificeringssysteem nog niet klaar yes.

Inmiddels zijn er in Europees en nationalaalverand echter normen opgesteld waardoor ook de benodigde conformiteitscertificaten kunnen worden afgegeven aan omvormers voor zonnepaneelinstallaties. Het gaat daarbij om de Europese normen EN 50549-1 voor laagspanningsnetten en EN 50549-2 voor middenspanningsnetten. Beide normen zijn in Nederland geaccepteerd als NEN-EN 50549-1 en NEN EN 50549-2.

Netcode elektriciteit gewijzigd De wijziging van de Netcode elektriciteit die de ACM nu gepubliceerd heeft, zorgt ervoor dat de eisen in de netcode in overeenstemming zijn gebracht met de 2 Europese normen. Hierdoor wordt het per direct mogelijk om op based van de normen conformiteitscertificaten uit te geven voor productie-eenheden van het type A en B (red. zie tabel).

Omvormerfabrikanten kunnen hun zonnepaneeelomvormers nu laten certificeren en voorzien van een conformiteitscertificaat. Een consent die nieuwe zonnepanelen aanschaft, kan meet dit certificaat aantonen dat hij voldoet aan de RfG-verordening. Het aantonen van die conformiteit is voor alle nieuw op het elektriciteitsnet aan te sluiten zonnepaneelsystemen dus per 2021 verplicht. Ook voor bestaan​​de zonnepaneelinstallaties waarvan consent ateen conform at omvormer laten veritevanchtific, is omvormerer laten veritevanchtcert.

Eisen per type Onderstaan​​de tabel bevat de verschillende typen elektriciteitsproductie-eenheden (PGM's) die de Nederlandse netbeheerders onderscheiden en welke eisen hieraan via de RfG gesteld worden.

Maximaal vermogen van de (aangepaste) opwekinstallatie

Aantonen conformiteit verplicht via Elektriciteitsproductie-eenheid Document (power generation module document (PGMD), deels onderbouwd through conformiteitscertificaat)

Aantonen conformiteit verplicht via Elektriciteitsproductie-eenheid Document (power generation module document (PGMD), deels onderbouwd through conformiteitscertificaat)

60 MW en groter of met een rechtstreekse aansluiting op het net (spanningsniveau 110 kV of hoger)

Uitgebreide procedure verplicht inclusief conformiteitstesten en -simulaties

Brancheorganisatie Holland Solar pleit voor de publicatie van een centrale lijst waarop alle omvormers komen te staan​​ die over een conformiteitscertificaat beschikken.

Leon Straathof, consultant Netinfrastructuur en-regulering bij Holland Solar, hierover: "Het is belangrijk dat installateurs weten hoe zij conformiteit kunnen aantonen en welke producten voldoen aan de wettelijke eisen dievastgelegd zijn in de Europese Generators.

Straathof verwijst naar de Belgische situatie waar Synergrid – de federatie van de netbeheerders – een lijst met conforme materialen publiceert en onderhoudt. 'The installer kunnen in België naar deze C10/26-lijst waarop alle goedgekeurde omvormers staan​​, verwijzen. Een Nederlandse variant van die lijst borgt dat de informatie straks voor alle stakeholder gemakkelijk te vinden Yes.

Europa heeft in het kalenderjaar 2020 voor het eerst meer dan 100.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. De afzet groeide vorig jaar won 44 procent tot 140.000 thuisbatterijen. Dat Meldt SolarPower Europe.

De aanmeldtermijn voor de KOR bij btw-teruggave op zonnepanelen wordt versoepeld. Ook als aanmelding voor de KOR in de laatste 4 weken van een kalenderjaar plaatsvindt is KOR van toepassing every January 1.

Door van de 325 rioolwaterzuiveringen in Nederland een smart energie-hub te maken, kan een alternatief geboden worden voor verzwaring van het stroomnet. Daar kan met zonne-energie waterstof gemaakt worden.

Website van Solar Magazine, onderdeel van Dé Duurzame Uitgeverij, maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Deze vorm van cookies heeft geen affect op uw privacy. Drink beer.